Mattor gjorda för hand

mattorÖnskar du mattor i hög kvalité eller mattor som inte blivit massproducerade finns det handknutna mattor som du kan köpa. Det du bör vara beredd på om du vill köpa en handknuten matta är att du kan få betala en lite mer. Däremot så kan du vinna på det i längden eftersom handknutna mattor inte slits lika lätt som maskintillverkade mattor. Mattor finns i flera olika material, materialen är dock desamma för såväl handknutna som maskintillverkade. För att göra mattor för hand behövs det starka trådar som kallas för varptrådar. Trådarna ska vara av bomull, ull eller silke eftersom dessa material är de starkaste. Själva mönstret på mattorna som är handknutna görs av trådar som kallas inslagstrådar. Det kan ta flera månader, eller till och med år, för att få göra handknutna mattor. Hur lång tid det tar beror helt på hur stor mattan ska vara till exempel. Att knyta mattor är något som ofta är en extra sysselsättning bland kvinnor i Persien. Många av dem knyter egna mattor för att ha en extra inkomst. När mattor knyts för hand idag görs det på i princip samma sätt som det gjordes för flera hundra år sedan.